Никога не подценявайте важността на светлоотразителните жилетки


Никога не подценявайте важността на светлоотразителните жилетки

Светлоотразителните жилетки са много проста за приложение форма на лични предпазни средства (ЛПС). Понякога може лесно да се пренебрегне колко важни са сигналните електриково жълти жилетки в различни индустрии, като автомобилостроене, строителство, пътно строене, логистика, транспорт, складиране и други.

Качественото  облекло с висока видимост може да окаже значително влияние върху здравето и безопасността на вашите служители, както и върху сигурността на обекта. 

Можете да видите светлоотразителните жилетки по пътищата, носени от полицаи, военни, работници по строителство и поддръжка на пътища, жилетки носят вече и децата в детските градини, когато ги извеждат на разходка. 

Има две основни причини, заради които светлоотразителните жилетки са важни: 

Безопасност на работниците

Качествените светлоотразителни жилетки могат да сведат до минимум риска от злополуки в много различни ситуации, като помагат за предотвратяване на сериозни наранявания и травми и дори злополуки с фатален край. 

Сигналото облекло не само може да подобри видимостта на работещите в тъмна или недостатъчно осветена среда, но също така може да гарантира, че работниците на натоварени обекти – особено на места, където има автомобилен трафик – могат лесно да бъдат видени от шофьори и оператори от разстояние, вместо да се сливат с фона.

Никога не подценявайте важността на светлоотразителните жилетки

По-добра организация на работата

Светлоотразителните жилетки могат също така да се използват за създаване на видима корпоративна идентичност, като се гарантира, че ключовият персонал може да бъде идентифициран бързо и лесно. 

Това може да помогне да се гарантира, че високите нива на ефективност, безопасност и сигурност на място се поддържат по всяко време, особено в рискови ситуации. 

Светлоотразителните брандирани жилетки могат да се използват за обособяване на екипи, класифициране на работници и идентифициране на служители, както и за открояване на служебни лица пред цивилни в даден район.

Как да изберете качествени светлотразителни/сигнални жилекти

Сигналните жилетки могат да бъдат направени от всякакъв цветен материал, който ще се откроява на фона на работното място. Все пак се смята, че флуоресцентно оранжевото и жълтото имат най-голяма видимост. Ако облеклото включва лента, която отразява светлината, за да подобри допълнително видимостта на потребителя, важно е да търсите сигнални жилетки, които съответстват на БДC EN ISO 20471

Качествените светлоотразителни жилетки издържат поне две години без капсите да се измъкнат от плата или да пускат ръжда, светлотразителната лента да се изтърка и без да изгубят приличния си външен вид. 

Никога не подценявайте важността на светлоотразителните жилетки

За кои бизнеси светлоотразителните жилетки са задължителни по закон?

 • Оператори на тежко оборудване и механизация
 • Наземни екипажи на летищата
 • Корабни докери и работници в корабостроителството
 • Хамали
 • Охранители
 • Работници във фирмите по извозване на боклука и отпадъците
 • Работници в пътното строителство
 • Инспектори на пътищата
 • Комунални работници (ВиК, енергоразпределителни дружества, ТЕЦ, газоразпределителни компании)
 • Пожарникари
 • Служители в спешната помощ
 • Шофьорите на пътна помощ
 • Регулировчиците на пътищата
 • Служителите, работещи на паркингите

В Софитекс произвеждаме по размер светлотразителни жилетки и полицейски сигнали жилетки, отговарящи на техническите спецификации на МВР. Можете да поръчате директно от сайта или да се обадите на тел. 087 888 4109