Кога е време за поръчка на ново защитно работно облекло

Кога е време за поръчка на ново защитно работно облекло

Защитното работно облекло е необходима грижа за екипа и работниците, за тяхната безопасност  и мотивация.

То има двойна роля – от една страна помага за безаварийното изпълнение на служебните задължения и предпазва работника от атмосферните влияния, от опасни химикали и вещества, от физически наранявания. 

Когато е ушито добре и по поръчка, защитното работно облекло повишава производителността и удовлетвореността на работника

Освен защитна, работното облекло има и имиджова роля – когато служителят получи удобен, красив комплект служебни дрехи, той знае, че е ценен от мениджърите и работи с повече отдаденост. И също както спортистите, когато всички хора са с еднакви екипи, се чувстват като част от един отбор. 

За да изпълнява отлично своите функции, работното облекло трябва да се подменя през определено време. Качествено изработените работни гащеризони, панталони, якета, престилки и туники обикновено запазват свойствата и външния си вид 2 години. Масово произведените серии се изхабяват много по-бързо, понякога в рамките на само половин година. 

Не е трудно да се установи, че защитното работно облекло има нужда от подмяна: 

Скъсани джобове, неработещи ципове, разпрани странични или вътрешни шевове, избеляли платове

Когато дрехата има скъсвания, когато циповете вече не работят или подгъвите са се разшили, това са очевидни признаци на износване на дрехата и е време за поправка.

Ако повредите не могат да се поправят, е време да помислите за поръчка на ново защитно работно облекло, по възможност с по-голяма издръжливост. 

Невъзможност дрехите да се почистят

Още при заявката на защитно работно облекло, трябва да бъдете информирани като клиент по какъв начин се поддържат дрехите. Особено важно е за производства, в които се очаква висока замърсеност като бензиностанции, леярни, мини и т.н. Един качествено произведен комплект дрехи трябва да е от такива материи, които не задържат петна или подлежат на лесно изпиране. 

Ако по работните дрехи на вашите служители личат следите от няколкомесечната им работа и прането не помага, време е да помислите за нови униформи. 

Кога е време за поръчка на ново защитно работно облекло

Смяна на фирмената идентичност

В даден момент почти всяка компания пристъпва към смяна на фирмената идентичност – осъвременява логото и шрифта, променя името си заради сливане с друга компания или преценява да насочи усилията си към привличане на нов тип клиенти. 

В тези случаи, когато има смяна на корпоративни цветове и лого, смяната на работните облекла трябва да е част от целия процес по ребрандиране. Все пак служителите ви са първите хора, които клиентите виждат и техните облекла трябва да изглеждат подобаващо. 

Въвеждане на регулации по безопасност на труда

Безопасността на служителите е сред основните приоритети на всеки добър работодател. Подходящите условия на труд са описани в Закона за здравословни и безопасни условия на труд, който се осъвременява почти всяка година. 

Ако вашата служба за трудова медицина сигнализира за въвеждане на нови изисквания за защитните работни облекла за вашата дейност, е важно в най-кратък срок да бъдат поръчани съответните униформи и екипи. 

В Софитекс произвеждаме защитни работни облекла по мярка вече 30 години и сме разработили лесна система за вземане на размери на всеки служител. Нужно е само да се свържете с екипа на Sofitex тук >>